Avantaje | Dr. Dan Tutunaru, medic primar obstetrică-ginecologie, despre rejuvenarea ovarelor, o șansă pentru femeile care nu pot avea copii

mai 2, 2023by gfc880

Atunci când tratamentele sunt recent apărute, nu se cunosc multe dintre secretele reușitelor sau ale eșecurilor. Rejuvenarea ovarelor este o descoperire care poate da rezultate incredibile, dar numai în anumite situații, astfel că femeile care speră să devină mame trebuie să fie pregătite, pentru a urma acest tip de tratament. 

Domnule doctor, de ce trebuie să meargă ambii parteneri ai unui cuplu la medic, atunci când își doresc un copil și observă că au așteptat prea mult, fără să se fi întâmplat ce și-au dorit?

În primul rând, se pornește de la un concept greșit, de multe ori, deoarece infertilitatea nu este o problemă a femeii, ci o problemă a cuplului. Mai degrabă, îmi place să spun că există probleme de infertilitate, care se pot rezolva, nu infertilitatea ca diagnostic. Nu există infertilitatea ca boală.

Există site-uri care încearcă să inducă ideea că infertilitatea este o boală, însă vorbim despre un fenomen cu mai multe cauze, de multe ori temporare, ce se pot rezolva. Dacă ne referim la infertilitate, trebuie să analizăm problema de cuplu, deoarece s-a constatat că există cam 40% cauze masculine, 40% cauze feminine, iar restul sunt cauze comune. La femei, această problemă are două mari cauze: anatomice și funcționale.

Ce înseamnă cauze anatomice?

Putem compara organismul uman cu un sistem, în care problemele pot fi de hard sau de soft. În primul rând, ca să rămână gravidă, pacienta trebuie să aibă trompele nu numai permeabile, ci să fie și la locul lor, adică să nu aibă malpoziție, și să fie funcționale.

Ce anume cauzează malpoziția?

Poate fi dobândită, din cauza unor procese patologice care au acționat în trecut sau încă mai acționează, precum endometrioza și infecțiile multiple. Poate fi cauzată și de o malformație congenitală.

Cele care prezintă această malformație congenitală mai au vreo șansă de a fi fertile?

Ele sunt fertile, dar nu pot rămâne însărcinate natural. Procesul de fecundare s-ar putea face doar printr-un mare noroc, dar șansele sunt foarte mici, în caz de malpoziție a trompelor. Pe lângă faptul că trompele trebuie să aibă cele trei calități de bază – să fie permeabile, funcționale și bine poziționate –, nu trebuie să existe nici alte probleme, precum endometrioza.

Doar prezența acesteia scade la jumătate șansa femeii de a rămâne însărcinată. Atenție: nu se poate spune că femeile cu endometrioză nu vor rămâne gravide. Statisticile arată că șansele sunt de 50%, adică jumătate rămân însărcinate, jumătate nu. Un alt lucru important, în momentul în care sunt investigate cauzele infertilității, este să nu existe fibroame, să nu existe aderențe, să nu existe chisturi.

Alternative la fertilizarea in vitro

Ce le spuneți cuplurilor sau femeilor care vin să ceară fertilizare in vitro, fără să ia în considerare și alte variante de tratament?

Foarte multe firme fac fertilizare in vitro, bazându-se pe o spermogramă realizată cu ajutorul unui soft care poate da erori. Când vorbim despre un copil, avem nevoie de mai multe lucruri. Este ca atunci când vrem să creștem o plantă, pentru care avem nevoie de o sămânță de bună calitate, pe care să o punem într-un pământ de bună calitate. Dar avem nevoie de mai multe lucruri decât în agricultură.

Ne trebuie un copil care să treacă prin toate etapele dezvoltării intrauterine, să se nască și să nu aibă probleme. Pe mine, ca medic, nu mă interesează în primul rând să obțin o sarcină, indiferent de consecințe, atunci când investighez o problemă de infertilitate. Pe mine mă interesează să fac în așa fel încât să rezulte o sarcină din care să se nască un copil sănătos. Cu spermă de proastă calitate și ovocite de proastă calitate, uneori se poate obține o sarcină care se pierde, ceea ce este devastator pentru cuplul respectiv.

Ce trebuie să știe un cuplu care a aflat că are disfuncționalități, dar cei doi parteneri își doresc să devină părinți? 

După ce descoperim cauza, avem șansa să o înlăturăm și să îmbunătățim calitatea spermei sau a ovocitelor. Mereu, când investigăm pacienta, dacă descoperim endometrioză, chisturi sau alte probleme, toate acestea trebuie să fie rezolvate, apoi avem calitatea ovocitului, care, cel puțin din punct de vedere teoretic, devine din ce în ce mai slabă după vârsta de 35 de ani.

Ce este și în ce constă rejuvenarea ovarelor

Ce face ginecologul pentru a obține ovocite de bună calitate? Mai au șanse femeile care au depășit vârsta de 40 de ani?

Sunt foarte mari șansele, dar numai dacă urmează un tratament special. Aici ajungem în domeniul rejuvenării ovariene, care vine din medicina antiaging, trecând de la partea de chirurgie estetică spre ortopedie, până la regenerarea ovarelor.

Una dintre variantele de rejuvenare a ovarelor este PRP – plasmă îmbogățită în trombocite. Practic, se ia o anumită cantitate de sânge de la pacientă, sângele se centrifughează, până când se obțin trei zone: una care conține hematiile, o altă zonă care conține plasmă săracă în trombocite (PPP) și o a
treia, foarte restrânsă, PRP – plasmă îmbogățită în trombocite.

De fapt, este limfa, factor proteic ce produce refacerea țesuturilor. S-a constatat că dacă se injectează în ridurile unei femei, acestea dispar. Apoi s-a observat că dă rezultate excepționale în recuperarea după accidente, și aici a fost un mare ajutor din sfera sportului, după ce câțiva sportivi celebri s-au recuperat mult mai repede cu acest tratament cu PRP.

Tiger Woods, Rafael Nadal, Maria Sharapova au făcut tratament cu PRP și nu au mai așteptat luni întregi pentru a se reface. După aceste rezultate, a fost doar un pas pentru a ajunge să facem și noi același tip de tratament pentru rejuvenarea ovarelor.

Rezultatele sunt întotdeauna pozitive, în tratamentul cu PRP, sau există și erori? 

Lucrurile sunt puțin controversate, pentru că nu există încă o metodologie. Ca să facă PRP, ginecologul trebuie să aibă o centrifugă specială și un kit special care să  garanteze faptul că acel tratament cu PRP conține concentrația de trombocite de care este nevoie. Dacă se folosește un kit neadecvat, se injectează plasma, dar fără niciun rezultat.

Această plasmă îmbogățită în trombocite trebuie să ajungă neapărat în corticalul ovarului, care este o zonă extrem de subțire. Dacă e injectată în altă parte, nu are niciun efect. Deci, este nevoie și de medicul care are experiență în așa ceva și care poate să demonstreze experiența prin rezultatele obținute. Injectarea se face transvaginal, exact ca o puncție pentru fertilizare, doar că procesul este invers: în loc să scoată ceva, pune ceva în ovar.

Mai există o problemă, cu cele mai multe femei care vin pentru acest tratament, pentru că ovarele lor sunt mici și greu de localizat, deci medicul trebuie să știe cum să găsească ovarul. Sunt etape și tehnici care trebuie să fie foarte bine duse la bun sfârșit.

Cineva care nu știe să le facă, doar se preface că a aplicat un tratament cu PRP. Din păcate, acesta este un domeniu în care, nefiind rezultate cuantificabile, foarte mulți se ascund în spatele procentajului mare de eșecuri. Bineînțeles, o altă cauză a eșecului, pe lângă lipsa de expertiză a medicului, pe lângă lipsa capacității de a obține PRP-ul la concentrația optimă, mai este și selecționarea defectuoasă a cazurilor: femeia vine, spune că dorește tratament cu PRP, dar constați că ea are 48 de ani, a intrat la menopauză de un an sau de doi ani, iar tratamentul cu PRP nu ajută cu nimic.

Acel ovar nu-și va mai reveni niciodată. Eu am refuzat foarte multe cazuri de acest fel. Trebuie să-i spun femeii de la început care sunt șansele, iar dacă șansele sunt zero, nu-i recomand să facă PRP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *