Histerectomia pe cale laparoscopica

Histerectomia pe cale laparoscopica este asociata cu o mai buna calitate a vietii

Desi numarul de histerectomii efectuate anual este extrem de mare, toate studiile efectuate pana in prezent au avut drept obiectiv principal aprecierea sau cuantificarea unor factori clinici precum durata operatiei, numarul de zile de spitalizare sau complicatiile aparute, ignorand complet poate cel mai important lucru (si in esenta si principalul motiv pentru care pacienta a recurs la aceasta solutie terapeutica) si anume calitatea vietii sau satisfactia pacientei dupa operatie. Recent a fost dat publicitatii un nou studiu, publicat in prestigioasa revista Obstetrics & Gynecology care a relevant ca pacientele care au suferit aceasta interventie pe cale laparoscopica pot sa accepte sau mai bine zis sa gestioneze situatia mai bine decat cele ce au suferit interventia pe cale deschisa (laparotomie).

Pentru a intelege mai bine impactul histerecomiei pe cale laparoscopica vs cea abdominala asupra calitatii vietii pe o durata mai lunga de timp, Dr. Theodoor E. Nieboer, de la departmental de obstetrica si ginecologie al Universitatii Radboud din Nijmegen, Olanda a condus un studiu care a avut drept subiecti un numar mare de femei care au fost supuse unei operatii de extragere a uterului pentru afectiuni benigne. Un lot de 32 de femei care au suferit histerectomie totala pe cale deschisa a fost comparat cu un numar aproximativ egal de femei ce au avut aceeasi interventie pe cale laparoscopica. Toate participantele la studiu au fost urmarite in medie 4 ani dupa care au fost rugate sa completeze un chestionar care determina calitatea vietii si gradul de satisfactie.
Nieboer si colegii au gasit ca pacientele operate laparoscopic au gestionat emotional si fizic starea post-histerectomie mult mai bine decat cele operate clasic, prin chirurgie deschisa, si au raportat o mai buna calitate a vietii. Cercetatorii au constatat de asemenea ca femeile ce au suferit interventia pe cale laparoscopica au avut scoruri mai mari si la capitole precum vitalitate, efort fizic sau integrare sociala. Totusi Nieboer si colegii nu au gasit diferente in termeni de sanatate generala sau sanatate mentala.
“Este uimitor sa aflam ca femeile operate laparoscopic au o viata mai buna dupa patru ani de la interventie”, au declarat cercetatorii. “Beneficiile evitarii operatiei clasice isi arata rodul si dupa cativa ani dupa interventie. Pana acum histerectomia laparoscopica si-a dovedit superioritatea in ceea ce priveste calitatea vietii doar pentru o perioada limitata de timp, de 6 sau 12 luni, datorita faptului ca asa au fost concepute stuudiile”.
Pe baza acestor rezultate echipa condusa de Nieboer a concluzionat: “Toate pacientele care ar trebuie sa faca histerectomie totala si la care procedura pe cale vaginala nu este posibila sau care au un uter de dimensiuni marite, ar trebui sa opteze pentru laparoscopie”.

http://hcp.obgyn.net/laparoscopy/content2/article/1760982/2055078

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website

css.php