Riscurile FIV cu ovocite donate

Femeile in varsta care fac FIV cu ovocite donate nu sunt expuse unor riscuri mai mari decat cele tinere

Femeile cu varste peste 50 de ani care raman insarcinate in cursul programelor de FIV cu ovocite donate nu prezinta o incidenta mai mare a unor efecte adverse in timpul sarcinii comparativ cu pacientele mai tinere, a fost concluzia unui studiu publicat in feb 2012 in American Journal of Perinatology.

Autorii au ajuns la concluzia ca pacientele peste 50 ani se incadreaza in categoria de sarcina cu risc, in special in ceea ce priveste hipertensiunea de sarcina (HTAIS) sau necesitatea efectuarii operatiei cezariene, dar intr-un procent similar celui observat si la categorii de varsta sub 40 de ani.

Dr. Daniel H. Kort si colegii sai de la Columbia University Medical Center, New York au examinat profilul de siguranta al sarcinilor obtinute prin FIV cu ovocite donate (FIV-d) in cadrul unui studiu larg, dat publicitatii in luna februarie. Autorii au comparat doua loturi de cate aprox 50 de femei peste 50 de ani respectiv sub 40, care au obtinut sarcini viabile in cursul programului de FIV-d al clinicii newyorkeze.

Autorii nu au gasit nicio diferenta statistica semnificativa in cazul efectelor adverse intre cele doua grupuri. Comparativ cu cohorta sub 40 ani, femeile mai in varsta au prezentat o rata similara de HTAIS (23% vs 14%), diabet gestational (4% vs 3%), ruptura prematura de membrane (8.9% vs 14%) si placentatie anormala (2,1% vs 0%). Numarul de nasteri prin operatie cezariana a fost mai mare la lotul peste 50 de ani.

In ceea ce priveste parametrii neonatali, acestia au fost similari celor doua grupe de studiu. Kort si colegii au relevat date statistice excelente in ceea ce priveste varsta de sarcina sau greutatea copiilor in momentul nasterii.

Intr-un comunicat dat presei dr. Kort a declarat: ”Desi exista numeroase controverse sociale si etice in ceea ce priveste acest subiect al folosirii tehnologiilor de reproducere asistata la acest grup de varsta, studiul de fata confirma rata inalta de succes a acestor proceduri precum si siguranta relativ crescuta a acestor sarcini la femeile bine urmarite din punct de vedere obstetrical”.
”Este absolut imperativ ca toate femeile in varsta care vor trece prin aceste programe de FIV-d sa fie supuse unui screening medical complex inainte de a incepe protocoalele FIV”, a adaugat Dr. Mark Sauer, profesor de obstetrica si ginecologie la Columbia University Medical Center. ”Evident ca acest lucru este valabil si pentru pacientele mai tinere

http://hcp.obgyn.net/ivf/content/article/1760982/2034090

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website

css.php